Att vara ute på havet eller sjön är en fantastisk känsla. För många är semester och båt nästan synonymer. Vare sig du är van att åka båt eller om du knappt varit på en båt, finns det flera olika sätt att semestra på vatten.

Frihet

Att färdas på vatten är en enorm frihet. Det är ett sätt att både få inspiration och kunna reflektera. Om du önskar förändra ditt liv, kan en semester med en båt eller färja vara ett ställe att kunna tänka, som att besluta dig för viktiga saker som att ta hand om din hälsa och att sluta röka. Ett bra sätt att både ta hand om hälsan och få mer frihet, är att använda Nicotinell, som tuggummi, sugtablett eller plåster. Ibland kan en semester till sjöss vara den frihet som man behöver för att inse vilka steg som man bör ta för att gå framåt i livet. De öppna horisonterna lyfter tanken.

Kryssningar

Det är många som testat på att åka på kryssning, både i Östersjön, på Medelhavet eller kring Karibien. Det finns många kryssningar att välja bland, både för att få en skön semester och för att på ett trevligt och bekvämt sätt kunna förflytta sig en längre sträcka. Om du är intresserade av att åka till Finland, Baltikum eller till kontinenten, finns det flera dygnslånga kryssningar att åka på. Du kan också ta med dig bil.

Det finns också kryssningar som ger möjlighet att uppleva storslagen natt, som Hurtigrutten i Norge. Hurtigrutten går längs med den norska kusken, in i fjordar och små samhällen och förbi de större norska städerna. Hurtigrutten är en ganska dyr kryssning, men för många är det värt varje krona.

Om du längtar efter värme och tycker om charter, kan du åka på kryssning i Medelhavet eller kring Karibien. Då kan du bo på ett kryssningsfartyg i flera veckor, samtidigt som du får möjlighet att stanna och se olika intressanta öar och ställen på fastlandet.

Om du älskar Medelhavet och den grekiska övärlden, kan du testa på att öluffa i Grekland. Det innebär att du köper ett kort och sedan åker mellan de olika öarna. När du öluffar bestämmer du själv var du ska stanna och hur länge som du ska vara på varje ställe. Att öluffa kräver att du bokar boenden själv, och även att du har koll på båttider samt skapar din egen rutt. Det går mycket bra att kombinera öluffning i den grekiska övärlden med att tågluffa i Europa.

De enklaste sätten att få semestra på vatten är genom att hyra en kanot eller en eka. På de flesta campingplaster kan du hyra antigen en kanot eller en roddbåt under ett par timmar. Det är ett billigt sätt att få färdas till sjöss under semestern, och ger dig också möjlighet att både kunna fiska och hitta nya badplatser.