Fiske är en avslappnande hobby som man njuter bäst av i sin egen båt. Att sitta med ett par öl och fiska från en båt är något som låter idylliskt för de allra flesta fiskare. Det är däremot inte lätt att välja en bra båt när man inte kan så mycket om båtar. Det är även svårt att hitta en båt som inte är alltför dyr.

Det är bra om man köper en simpel båt som sin första båt. Det är lätt att lockas av spännande funktioner och överdådigt utseende, men detta borde inte vara en prioritet för nybörjaren. Simplare båtar brukar även vara en hel del billigare. För den som bryr sig om miljön är dessa båtar en bonus, att ro på sin fiskebåt är självklart miljövänligare än både vätgasbilar och elbilar. Nedan följer ett antal båtar som passar bra för den som vill ha en enkel båt för fiske.

Båtar

Båtarna som beskrivs här under har inga extravaganta funktioner, men är väldigt prisvärda och passar utmärkt för fiske.

Kajaker

Kajaker utgör ett billigare alternativ för den som vill komma igång med båtlivet. Med en kajak är det lätt att fiska på grundare vatten och man har bra kontroll över båten. Det finns dock inte utrymme här för sällskap. En kajak går att köpa för bara några tusenlappar. Det är även enkelt att förvara en kajak i exempelvis garaget.

Jon Boat

Detta är den typiska fiskebåten som man ser på film. Botten på denna båt är platt istället för avrundad. En Jon Boat tillverkas traditionellt av trä och har två bänkar att sitta på. Moderna Jons kan tillverkas av exempelvis aluminium. Här finns gott om utrymme för en kylväska och en fiskekompis. Dessa båtar kan köpas för runt 10,000 kronor. De är perfekta för både fiske och jakt, eftersom det är det som de har designats för.

Uppblåsbara fiskebåtar

Har man en väldigt hård budget kan denna typ av båt vara bra. En uppblåsbar fiskebåt med motor kan kosta runt 2000 kronor, utan motor kan man få en lite billigare. Det är dock något av en risk att använda sig av dessa båtar vid grunt vatten. Det är väldigt enkelt att förvara dessa båtar och enkelt att använda sig av dem. Här finns även plats för en kylväska för fiskarna man fångat. Fiskar man ute på en lugn sjö är detta ett väldigt bra alternativ.

Sammanfattning

Det finns många bra alternativ för fiskebåtar för den som har en begränsad budget. Kajaker används ofta för fiske, för den mindre storleken samt den större kontrollen man har över sin båt. Vill man däremot ha mer utrymme är de andra alternativen något att kolla på.