Har du äntligen bestämt dig för att köpa din första båt eller vill du kanske ha en ny för att få känna vinden i ditt hår på riktigt igen? Båtintresset har alltid varit väldigt stort i Sverige, men på senare år är det allt fler som väljer att skaffa sig en egen båt istället för att t.ex. åka på guidade båtturer och liknande. Det är något mycket speciellt med att få styra sin egen båt ut på öppet vatten och känna vinden blåsa i ansiktet, men hur gör man egentligen för att ha råd med en båt och hur vet man vilken man ska välja?

Lista dina prioriteringar

Innan det är dags för dig att komma på ett sätt att finansiera din båt behöver du först se till att lista dina prioriteringar. Genom att skriva upp vad det är du vill få ut av din båt och båtlivet kommer det att vara enklare att hitta en passande modell. Det i sin tur leder till att du vet vilken prisklass som du har att vänta dig och kan välja finansieringssätt därefter. Du kan t.ex. fråga dig själv hur ofta du planerar att använda dig av båten, hur många som ska kunna få plats och om du vill kunna åka väldigt långt. Vissa vill befinna sig ute till havs under många dagar och då gäller det att det finns sovutrymme och andra bekvämligheter.

När du hittat en modell som passar dig är det dags att titta på priset. Se till att jämföra priserna på olika sajter och var inte rädd för att köpa begagnat. Om du vill kan du alltså komplettera med egna tillbehör eller t.ex. utföra en dieseloptimering på motorn på båten. En dieseloptimering gör att din båt får en bättre effekt, en lägre bränsleförbrukning och du får mer körglädje.

Finansiera

Hur ska du då betala för din båt? Det bästa är naturligtvis om du kan spara ihop pengarna själv, men det är inte heller ovanligt att använda sig av ett lån. Det finns specifika båtlån som du kan ansöka om där båten står som säkerhet på lånet, men det går även bra att använda sig av ett vanligt privatlån. Fördelen med privatlånet är att du inte behöver ha någon säkerhet och att du är fri att använda pengarna till vad du vill, utan någon förklaring till banken. Nackdelen är att du kanske inte kan ansöka om ett så stort belopp som du önskar. Beroende på hur mycket båten kostar kan du behöva överväga vilken låneform som kommer att hjälpa dig mest på vägen.

Observera att ett lån alltid behöver betalas tillbaka, varje månad och inom utsatt löptid. Om du får svårt att betala tillbaka ditt lån ska du alltid kontakta långivaren!