Som båtägare kan du behöva transportera båten till och från hamnen, för att reparera den eller när den ska tas upp på hösten. Då en båt är en ganska stor investering vill de flesta att transporten ska gå säkert till, där det inte finns risk för att bilen hamnar i en olycka och att passagerare eller båt blir skadade. För att undvika detta är det viktigt att säkerställa så att bilen har rätt belysning och att båten är ordentligt fastsurrad vid släpet.

Om du behöver ny och bättre belysning till bilen är Nordeye ett bra ställe att besöka. Hos Nordeye hittar du prisvärda och effektiva extraljus som lyser upp en stor del av vägen och gör det möjligt för mötande trafikanter att se ditt fordon i god tid. Med det breda sortimentet av prestanda- och kvalitetsbelysning till personbilar kan du säkert ta dig fram mellan hamnen och hemmet.

Ta upp båten för vintervila

När du ska ta upp båten för vinterförvaring finns det flera saker att tänka på för att hela processen ska ske så tryggt som möjligt. All last som möjligen kan förskjutas måste surras fast ordentligt, så att det inte sker någon förflyttning av båtens tyngdpunkt vid lyftet. Du behöver placera lyftbanden rätt, och måste då känna till båtens viktfördelning, total vikt och bottenprofil. Båten bör helst inte ligga kvar i vattnet när sjön fryser, då den kan drabbas av frostsprängning.

Många fördelar med egen båt

När du äger en egen båt har du möjlighet att tillbringa mycket tid tillsammans med din familj och vänner på båten, där ni kan umgås långt borta från vardagsstressen. Ni kan enkelt fiska, utforska närliggande öar och andas frisk luft samtidigt som ni lär känna varandra bättre. I Sverige har vi cirka 100 000 öar, så det finns många områden ni kan upptäcka.

Välj en båt för dina behov

Det är bra att göra ordentlig research innan du köper en båt, så den passar dina behov och du kan transportera den enkelt och säkert. Räkna med kostnader för underhåll, båtplats och försäkring. Det kan vara klokt att provköra båten innan du köper den, gör en särskilt noggrann genomgång om båten är begagnad. Rör det sig om en äldre båt är det bra om det finns en underhållsbok med fortfarande, och båten bör helst vara CE-märkt om den har tillverkats från år 1998 och framåt. Motorn bör dubbelkollas i förväg så att den är av lagom storlek, och inte är för stor i förhållande till båten. Du behöver även fråga ägaren om hen har gjort service på båten och om detta då är dokumenterat. Vad gäller motorn och skrovet är det särskilt viktigt att de genomgått service med jämna mellanrum. Kontrollera att namnet på ägarbeviset stämmer överens med säljarens namn.