En segelbåt på grönt vatten

En segelbåt på grönt vattenNär är det äntligen dags för båtsäsong och allt vad det innebär igen. Har man inte något förarintyg så kan man fortfarande köra mindre båtar, men om man har ett intresse för sjön så bör man absolut se till att skaffa sig ett förarintyg. Det finns flera platser i Sverige som erbjuder kurser i det. Sen när man väl har sitt förarintyg kan man skaffa sig en båt. Det finns många olika modeller och det är en smaksak vilken båt man i slutändan skaffar sig. En motorbåt, segelbåt eller varför inte en snipa?

Att köpa en båt kan vara kostsamt och lämna plånboken tom ett tag. Det är därför väldigt vanligt att privatpersoner lånar till sin båt. De vanligaste lånen som svenskar tar är huslån, billån, studielån och båtlån. Med en låneförmedlare kan man låna enklare till fritidsintresset. Man får då en bra överblick över de aktuella lånen som man kan ta samtidigt som man endast får en kreditupplysning på sig. Kom ihåg att noggrant kolla på ränta och amorteringskraven. Räntan är kostnaden för att låna pengar och det är en viktig faktor när man upptar ett lån.

En snipa är en typ av båt som har ett speciellt utseende och karakteristiska drag. Den brukar vara endast mellan 4-9 meter lång vilket gör att den påminner mycket om en eka, fast den är lite större. Den har spetsig för medan aktern är rundad. Man kan ha motor eller åror beroende på hur mycket man tänker köra med den.

Snipans historia

Det många inte vet är att snipan faktiskt har sitt ursprung redan från vikingarnas tid. Det var den här modellen som låg till grund för både stora och små vikingaskepp. Traditionellt sett användes snipan när det var dags för att fiska och fick stor spridning i hela Norden och även ut mot Island. I Norge fick snipan namnet snäckan. I vissa fall i Sverige kallas denna båt för eka eller jolle och idag består de inte endast av trä.

En snipa på havetNär man är ute på sjön så är det viktigt att tänka på säkerheten. Alla som är ombord ska alltid ha flytväst på sig, oavsett om man kan simma eller inte. Skulle något hända och om man får ett slag i huvudet så finns det en risk att man svimmar och då är livvästen livsavgörande.

Det finns många olika båtmodeller och det är som sagt en smaksak vilken som passar en själv bäst. populäraste båtmodellerna i Sverige är motorbåtar eller segelbåtar. Det finns stort intresse för de båda modellerna. De som gillar fart brukar välja motorbåtar medan segelbåten kräver lite mer arbete och teknik för att man ska kunna ta sig från en plats till en annan. Idag är dock de flesta båtarna utrustade med motor som en extra säkerhetsåtgärd om det skulle hända något med seglet eller liknande. Det är bra att kunna behärska båda varianterna.