Få saker är så avkopplande som att vistas på sjön. En del föredrar att sitta och filosofera i en eka med ett metspö i handen medan andra lockas till fartfyllda och koncentrationskrävande seglatser i enkölade segelbåtar eller katamaraner. Oavsett vilket alternativ som man föredrar gäller det att vara beredd på att vädret kan växla snabbt till havs och vara förberedd med rätt kläder. För att komplicera det hela en aning ytterligare finns det en uppsjö av olika kläder att välja mellan och alla du pratar med för att få tips kommer antagligen rekommendera sina favoriter och ge dig ännu mer huvudbry. Då kan det vara svårt att hålla huvudet kallt och sitta lugnt ner i båten. I den här artikeln ska vi därför gå igenom lite olika varianter av material så att du förhoppningsvis kan hitta de kläder och övrig utrustning som passar dig och dina äventyr till sjöss bäst.

Rätt kläder för rätt tillfälle

Den första gyllene regeln att tänka på när det kommer till att klä sig för båtaktiviteter är olika kläder beroende på båt och hur länge du ska vara ute. När solen skiner från en blå himmel med bara några få molntussar i horisonten är det lätt att hoppa över regnkläder, gummistövlar, strumpor, långbyxor och en varm tröja. Ska du på en fisketur på en mindre insjö är det i regel ingen ko på isen om du skippar extra kläder, skulle motorn lägga av kan du alltid ro iland. Planerar du att ge dig ut på havet är det desto viktigare att ha rätt kläder med sig. Förutom de plagg vi har nämnt tidigare i texten, som skyddar dig om det blåser upp och regnet i värsta fall börjar vräka ner, är det viktigt att ta på sig eller packa ner tunna långärmade byxor och en tunn långärmad tröja, gärna i lite mörkare färger. En sommardag reflekteras solens strålar på vattenytan och det tar inte många minuter, även om du redan är solbränd, att bränna sig. Tunna heltäckande kläder räddar dig från ett kräftrött skinn och i värsta fall brännskador.

Snygga kläder i naturmaterial

Om du ska vara iväg på en längre seglats gäller det att packa smart för utrymmet på en segelbåt är minst sagt begränsat. Kvällar och nätter till sjöss kan vara allt från sammetslent ljumna till frostnypande kalla. Dessutom är risken att bli blöt, antingen från skvättande bogvatten eller regn, överhängande. På marknaden finns mängder av bra kläder i olika typer av funktionsmaterial men de är inte alltid de varmaste eller mest praktiska. En stickad tröja i ull, gärna valkad, är både varm och till viss del vattenavvisande. Plagg av ull kan absorbera fukt motsvarande 30 % av sin egen vikt utan att bäraren blir blöt eller kall. Så satsa på en eller två ulltröjor i olika tjocklek och ett underställ i merinoull så håller du dig varm även om det blir blött och kallt. När du hoppar iland kan det vara skönt att byta ut gummistövlarna eller segelskorna mot ett par snyggare. Den modemedvetne kan till exempel matcha skor från vagabond med en mönsterstickad ulltröja.