Jollen är mångas första kontakt med segling och båtliv, då den kan användas både som en mindre roddbåt och som en liten segelbåt. Jollen passar med anda ord bra både för den allra första rodden på en lugn insjö och när man ska lära sig att segla på egen hand – segeljollen används i de allra flesta seglingsskolorna. Det som gör att segeljollen lämpar sig särskilt väl för detta är inte bara dess ringa storlek (som gör att man kan hantera den med bara en person ombord) utan också att man känner vindens påverkan på segel och båt direkt, och därför tydligare märker vad som bör justeras och vilken effekt det får.

Om man har en son eller dotter som vill börja med segling, och man själv inte är insatt i båtlivet eller segelsporten, kan det vara svårt att veta vilken jolle man ska välja. Det bästa man kan göra i en sådan situation är att vända sig till Svenska Seglarförbundet, som är den nationella organisationen för seglingsidrott i Sverige. De har bland annat en lista med rekommenderade jollar, beroende på vilken klass barnet ska tävla i. Dessutom kan man självklart även få hjälp med all annan utrustning man behöver, liksom med att hitta en lokal seglingsklubb.

På samma sätt som jollen är mångas första introduktion till att segla en båt, är en åkgräsklippare och andra mindre traktorfordon mångas första introduktion till att köra ett motordrivet fordon. Så länge man håller sig på en gräsmatta, och inte kör på allmän väg, går det nämligen utmärkt att köra åkgräsklippare eller traktor fast man är under 18 och inte har körkort. Om du letar efter en bra åkgräsklippare som både du och din son eller dotter kan åka med ska du gå in på Buildor.se, där du bland annat hittar en Stiga traktor Tornado. Med både en sådan och en jolle i arsenalen kommer dina barn snart att vara fullfjädrade förare både på land och på vatten.

Självklart kan jollen också användas som komplement till en större båt. Jollen dras då med på släp bakom båten, och används både som livbåt och som transport för att till exempel ta sig in till land om man har ankrat en bit ut.