Om man tillbringar mycket tid på sin båt vill man sannolikt att den ska kännas hemtrevlig. För att den ska göra det måste man självklart inreda båten i sin egen personliga stil och med sina egna föremål. Det finns dock vissa saker som är viktiga att tänka på när man inreder en båt, av säkerhetsskäl och av praktiska skäl.

En sådan sak är att så mycket som möjligt på en båt bör sitta fast. Båten kommer nämligen oundvikligen att gunga och luta (särskilt om man har en segelbåt), och allt som inte sitter fast glider då runt inne i ruffen. Det är med andra ord inte en så bra idé att ta med sig sina älsklingsprydnader och krukväxter in i båten, eftersom risken är att de kommer att gå sönder.

En annan sak som är viktig att tänka på är att i första hand använda sig av material som är vattentåliga. Självklart måste man ha textilier som sittdynor och sängkläder inne i båten, men det går exempelvis helt bort att tapetsera inne i ruffen. Har man hittat en snygg tapet, till exempel på Byggmax.se, får man med andra ord sätta upp den hemma istället. Gardiner är däremot både praktiskt och hemtrevligt att ha i båten, eftersom de håller solens strålar ute. För att de ska hålla sig på plats bör man trä upp dem på linor både upptill och nedtill.

Båten är med andra ord ett utrymme som är svårt att inreda, men man får visa sin personlighet där det går, till exempel genom färgval och mönster.