Drömmer du om en båt? Känner du dig dragen till en träbåt men tänker att plast är nog mer praktiskt? Vi ska nu gå igenom för och nackdelar med plastbåtar och träbåtar då många längtar efter en vacker träbåt men känner sig osäkra inför sitt val. Därför finns det ett behov av bringa lite klarhet i frågan. Vad innebär det egentligen att ha en träbåt? Varför bör man överväga en plastbåt? Det är viktigt att sätta sig in i vad det innebär att äga en båt då det kan vara en ganska dyr och tidskrävande hobby, speciellt om man inte har tänkt igenom sitt beslut i förväg. Bor man på en ö kan man till och med vara ganska beroende av sin båt. Läs gärna vidare för att få svar på dessa frågor och sätta dig in lite i ämnet. Och även om du kanske redan har lite erfarenhet så kan du lära dig något nytt.

För och nackdelar med en träbåt

Som alla säkert vet så är trä ett levande material. Detta är charmen enligt många, men med det hela så kommer också en del arbete. Om du har trähus eller ett trädäck eller någon annan erfarenhet av trämaterialet så vet du säkert redan att det kräver underhåll. Detta är extra viktigt då du har din båt i vattnet. När man är i en båt, som du säkert redan sett på film, så vill du inte ha sprickor i den. Många med träbåt passar därför på att under vinterhalvåret, då många i detta kyligare land inte använder sin båt, att ge den den omtanke den förtjänar och kräver. Såklart så är det viktigt att skydda din båt vare sig den är gjord i plast eller trä. Speciellt skrovet som är mest i vattnet behöver omtanke vilket material du än väljer. Det man bör tänka på när man sätter i en träbåt i vattnet igen är att i början så kan den läcka lite tills vattnet har gått in i träet och det har svällt upp på nytt.

Vad är mer ekonomiskt?

I inköp så är en träbåt betydligt billigare på grund av att den just kräver mer underhåll än en plastbåt och därför inte är lika populär. En plastbåt kan man ha liggandes lättare och äga mer för lyx än hobby. Vare sig du söker lyx eller hobby så kan du få ett bra båtlån hos Sambla. De jämför och hittar den bästa dealen för dig. Vad som är billigast under tiden du äger båten beror mycket på dig. Det man bör ta i beräkningen är att en träbåt är tyngre. Har man tidigare erfarenhet av plastbåt kan en träbåt upplevas som mindre responsiv i vattnet när gäller exempelvis styrning. Söker man en snabb motorbåt kan därför en plastbåt vara ett bättre val också med tanke på bränslekonsumtion. Såklart så finns det fortfarande vissa som väljer träbåt före plastbåt för den äkta känslan, speciellt om vi pratar om segelbåtar. Man kan också blanda och köpa en träbåt med plastskrov för att minska behovet av underhåll något.