Att semestra på cykel är något som varit populärt i Sverige de senaste decennierna. Både svenska och utländska turister har upptäckt det här trevliga sättet att ta sig runt i våra landskap. Och det finns många fördelar med att semestra på cykel; naturupplevelserna, friheten att åka vart du vill, när du vill. Och så får man röra på sig. Många sitter still på sina arbeten nästan hela året och njuter verkligen av att få spendera semestern med vandring, kanot – eller på cykel. Skärgårdar och öar är det perfekta stället att cykelsemestra på. Allemansrätten gör det möjligt att övernatta på många platser och det finns även ett stort antal campingplatser, samt ofta bed & breakfast att välja på om man föredrar det. Svenska skärgårdsområden som är perfekta att cykelsemestra på är Göteborgs och Stockholms skärgård. Givetvis finns utöver det inte även de större öarna i Sverige. Öland är en av dessa som är perfekt för cykling: Flackt utan tunga uppförsbackar. Där finns vackra kustvägar, naturreservat och gott om övernattningsmöjligheter för alla plånböcker.

Dramatiska landskap och gnistrande solnedgångar

Mellan Kalmar och Öland går en cykelfärja som enbart tar över dem som ska cykla på ön. många vet inte om detta, men så är det faktiskt. Färjan går från april till september och utnyttjas även av pendlare, eftersom Kalmarbron har cykelförbud. Påstigningen sker vid Skeppsbron i Kalmar och tar iland vid Färjestaden på Öland. Väl där är det bara att välja rutt. Det fängslande med ön är den stora skillnaden mellan norr och söder, norra delen har sitt karga, steniga landskap och vägen ringlar fram förbi gamla kalkstensbrott och små fiskehamnar. Solnedgångarna är storslagna! På mellersta Öland finns Mittlandsskogen som är Nordeuropas största lövskog nedanför fjällkedjan. Skogen består av kärr, gräsmarker och små älvar. På cykeltur här upptäcker du en ny naturupplevelse bakom varje krön. Väl på södra delen av ön har du en rogivande cykeltur framför dig, präglad av kulturhistoria och havets närhet. Man cyklar längs med vackra kalkstensmurar, förbi betande djur och ladugårdar, allt med havet som bakgrund. Därefter är det bara att cykla vägen spikrakt fram över naturreservatet Allvaret och man är åter vid Färjestaden.

Påbörja cykelsemestern i Kalmar

För den som inte bor i Småland är det förstås en rätt så mastig bit att ta sig från hemorten till Kalmar på cykel. Ett alternativ är att bila ner, långtidsparkera i Kalmar med omnejd och cykla därifrån. För den med husbil är det också ofta enkelt att ta med cyklarna på resan. En annan smidig lösning är att ta flyg stockholm kalmar. Alla flygbolag tillåter numer att det tas med cyklar på rutterna mot en extra avgift. Ofta blir den summan billigare än att hyra cykel på plats. För den som är en van semestercyklist brukar det också vara viktigt att få ha sin egen cykel med. Då är flyget en utmärkt lösning om man inte har bil. Från flygplatsen är det bara fem kilometer till stadens centrum; en kort sträcka för den som är van att cykla. Och efter det är det bara att låta sig uppslukas av de vackra havsvyerna!