Nästa typ av båt som vi ska ta en närmare titt på är segelbåten. Definitionen av en segelbåt är en båt som primärt drivs framåt av segel. Nästan alla segelbåtar har förstås också en motor, och även om man uteslutande använder motorn för att föra båten fram så förändrar det förstås inte det faktum att båten fortfarande är en segelbåt – om den har förmågan att drivas framåt med segel, vill säga.

Segelbåtar kan vara utrustade med två olika typer av motorer. Dels en så kallad inombordare, som även rätt och slätt brukar kallas för “maskin”. Inombordaren är en motor som sitter fast i båtens skrov, och som finns i ett maskinrum ombord. Det här är en stor motor, som drivs framåt av diesel. Den andra varianten på motor på en segelbåt är då förstås utombordaren, en liten extern motor, precis likadan som en sådan man har på en lite gummijolle eller en eka. Utombordaren är en mycket mindre motor än inombordaren, och kan i regel inte föra fram en stor segelbåt, utan fungerar främst till väldigt små båtar. Utombordaren drar förstås också i regel väldigt mycket mindre bränsle än inombordaren, men på de allra flesta segelbåtar är en inombordare en ren nödvändighet.

Så varför är det så viktigt att ha en stor och kraftfull motor på en segelbåt? Tanken är väl ändå att man ska segla en segelbåt, eller? Ja, självklart är det tanken, och visst är det det härligaste och trevligaste sättet att föra fram en segelbåt, men faktum är att det finns vissa naturliga och fysiska begränsningar som ibland gör sig påminda: ibland blåser det helt enkelt inte tillräckligt starkt för att man ska kunna segla!