En roddbåt är en jolle eller eka, eller till och med en lite större variant av båt, som drivs framåt med hjälp av åror. Årorna sätts i så kallade klykor på båtens kant, och rörs sedan fram och tillbaka, ner och upp ur vattnet, för att föra båten framåt eller bakåt, eller runt.

Det är just det som får klassas vara själva definitionen av en roddbåt; en båt som enbart förs fram med hjälp av åror. Så fort du sätter en liten utombordare, alltså en extern motor, i aktern på din roddbåt så förvandlas den förstås till en motorbåt! Även om det kanske låter som en märklig gränsdragning så är det faktiskt den som görs.

Roddbåten är en av de allra äldsta varianterna av båtar vi har. Om du ägnar en tanke åt lite äldre och större fartyg, som du kanske har sett i film eller läst om i gamla böcker, så kanske du kan minnas att även större fartyg ofta fördes fram med hjälp av åror förr i tiden. Ett exempel på ett sådant fartyg är förstås vikingaskeppet, även om dessa fartyg är att klassa som just fartyg, snarare än roddbåtar.