Vi börjar vår genomgång av olika typer av båtar med den allra största varianten som finns, nämligen fartyget. Definitionerna för vad som kan klassas som ett fartyg är flera och ganska lösryckta. De varierar mellan olika länder och även inom olika länder. Det alla förmodligen kan vara överens om är dock att fartyg är stora båtar, antingen segelfartyg eller motorbåtar, som överstiger en viss storlek och en viss tyngd.
Ett fartyg har som primär funktion att frakta antingen människor eller gods, och trots att definitionerna av vad som är att klassa som ett fartyg är högst varierande så kan de flesta av oss förmodligen göra distinktionen när de väl ser en dylik farkost.
Ett bra exempel på en välkänd typ av fartyg är kryssningsfartyget. Alla har vi väl hört talas om Titanic, det berömda fartyget som sjönk i Nordatlanten i början av 1900-talet efter att ha kolliderat med ett isberg under vattnet? De flesta av oss har även sett den berömda filmen med samma namn, där Leonardo DiCaprio och Kate Winslet gör sina berömda rolltolkningar av två av fartygets passagerare. Olyckan med Titanic är den mest förödande förlisningen i modern historia, och skördade många dödsoffer.
Kryssningsfartyg finns förstås också på varmare och mer exotiska breddgrader. Vem av oss har inte längtat efter att ge oss iväg på en kryssning i Karibien någon gång emellanåt? Även i våra egna vatten finns där gott om kryssningsfartyg, även om de inte alltid är lika exklusiva och glamorösa som vare sig Titanic eller de riktigt vräkiga Karibienkryssarna. Många av oss har exempelvis åkt med Silja Line eller Viking Line, för att ta oss till Åland, Finland eller Estland.
Kryssningsfartygen som rör sig i Östersjön och på Baltiska havet genomför dels rent reguljära kryssningar, alltså färder som inte primärt är av nöjesslaget, utan görs för att frakta människor över havet enligt tidtabell. Det är exempelvis ett vanligt färdmedel för veckopendlare som bor på Åland men arbetar i Stockholm eller någon annan närliggande stad, eller vice versa.
Sedan finns där förstås också rena nöjeskryssningar, som exempelvis åker fram och tillbaka till Åland och Mariehamn eller Helsingfors – eller till och med Riga – och sedan tillbaka på ett dygn eller två. Då är stor underhållning och avslappning oftast i fokus, många kliver inte ens av fartyget!