Kanoten är en båt som alltid har använts av människor och den finns i stort sätt överallt där det har funnits boplatser. Hur den har byggts och med vilka material skiljer sig åt beroende på i vilket land och region den nyttjades. Kanot är ett samlingsnamn för smala vattenfarkoster i mindre storlek som drivs fram med paddel och muskelkraft. Vissa kanoter har även ett litet segel. Kanoten kan ha ett däck med en eller flera stycken sittbrunnar, men den kan även vara öppen och helt utan däck. De två vanligaste typer av kanoter är kanadensare och kajaker. Utriggare, segelkanoter och drakbåtar är också varianter av kanoter. Ordet kanot skrivs från början canoa och kommer från Karibien där det helt enkelt betyder båt.
Olika kanoter från hela världen
I Karibien finns det kanoter som heter pirog och dessa består av en trästock som är urholkad. Kanoten är väldigt lik stockbåtarna som har varit vanliga över hela Europa. Kanadensaren som är en av de mest kända kanoterna kommer från de nordamerikanska indianerna. Idag tillverkas de industriellt och är byggda i faner, plast eller aluminium. Tidigare kläddes de ofta med skinn eller näver och lite senare brukade en kanvas spännas upp på en spontkonstruktion som tillverkades av trä. Kanadensarna är alltid öppna. Arktiska kanoter kallas för kajak och är alltid däckade och har bara en liten öppning för paddlaren. Från början bestod kajakens skelett av ben från exempelvis val eller så byggdes det av drivved. Äldre kajaker kläddes med sälskinn och senare canvasduk. Senare byggdes kajaken av plywood eller tunna träribbor som limmades och spikades ihop. Moderna kajaker tillverkas i polyeten eller glasfiber. Vill du lära dig mer om kanoter kan du göra det på Svenska Kanotförbundets hemsida och där kan du även boka in en utbildning om du vill.
Ett sätt att resa på
Kanoten har alltid varit ett transportmedel som människor har förlitat sig på och tidigare var båten ett måste för att man skulle kunna överleva. Med hjälp av den kunde man få tag i fisk, ta sig till bättre jaktmarker och även transportera hem bytena. Idag används kanoten främst för att ta sig fram på vackra vattendrag på ett stillsamt, ljudlöst och roligt sätt. I Sverige där vi har många fina sjöar, åar och floder är det perfekt att paddla i en kanot och det är inte heller särskilt svårt att lära sig hur man gör. Det rekommenderas dock att gå en utbildning för att lära sig paddlingsteknik, vilken utrustning som är nödvändig och hur man navigerar. Dessutom måste man ta del av viktig information som till exempel hur räddning i kajak och allemansrätten fungerar. En lokal kanotklubb kan hjälpa en med dessa saker. Packa kanoten rätt och paddla bekvämt med varma åkpåsar, säkra flytvästar och tillräckligt med mat och vatten.